jueves, 27 de abril de 2017

L'ús dels mitjans i l'educació en comunicació

Avui dia vivim en una societat on els mitjans de comunicació tenen un paper molt important en les nostres vides. Tanmateix, cal destacar que avui dia no estem tan sotmesos la publicitat televisiva, ja que actualment la gent utilitza més internet per veure "la televisió" que la TV en si. Abans de seguir amb aquest petit article, voldria puntualitzar alguns conceptes sobre els mitjans de comunicació de masses: què són?, a qui s'adrecen?, etc. Els mitjans de comunicació de masses són la televisió, la ràdio, la premsa, la publicitat i, des de fa poc, internet. Tots aquests mitjans de comunicació tenen com a destinataris tota l'audiència de forma indiscriminada. Si mirem aquests canals de comunicació i el seu objectiu ocult, moltes vegades els mitjans de comunicació es podrien descriure com a empreses basades en l'economia del consum, utilitzant un llenguatge audiovisual dominat per l'emoció amb uns fins concrets.
Imatge extreta de Google imatges
Tanmateix, la programació d'aquests mitjans de comunicació moltes vegades creen una falsa il·lusió de la realitat, proposant models, difonent coneixements i transmeten valors que avui dia rauen en la nostra societat. Avui dia una gran part de la societat es podria considerar a si mateixa com a analfabeta dels mitjans de comunicació, però, que vol dir aquest nou concepte? Un analfabet dels mitjans de comunicació és aquell que no té la capacitat d'entendre allò que se'ns explica a través dels mitjans de comunicació o poder expressar-nos nosaltres a través dels mitjans de comunicació.

Com a mestres és important que tractem els temes de la comunicació de masses amb els infants per poder potenciar el seu pensament crític i reflexiu. Personalment, penso que l'educació en la comunicació és un aspecte cabdal que cal tractar a les escoles. Els infants han de poder ser conscients i competents per veure el rere fons i els objectius ocults de la comunicació, convertint-se en ciutadans resilients, crítics, autònoms i inconformistes. El mestre, com a referent d'aula, també ha de tenir aquesta visió crítica vers els canals de comunicació a la societat. Amb aquesta visió crítica de la manipulació de la informació d'avui dia, el que volem com a mestres és que els infants puguin esdevenir persones crítiques davant la societat del futur, fent-los persones no analfabetes en els mitjans de comunicació.
Imatge extreta de Google imatges

Fornts consultades:
http://www.aulamedia.org/manifest/

lunes, 24 de abril de 2017

Creació de materials didàctics i recursos per a l’aprenentatge autònom - Flipped classroom

En aquesta estrada del bloc parlarem sobre la creació de materials didàctics i el context de la flipped classroom. La classe inversa o flipped classroom és un sistema o forma d'aprenentatge en el marc d'un procés docent semipresencial, segons el qual els estudiants aprenen nous continguts amb la visualització de vídeos de contingut educatiu, normalment a casa, per després realitzar els deures, activitats, problemes o exercicis que s'hi puguin vincular a l'aula i amb el suport personalitzat del professor. Per poder crear aquest tipus de vídeos i/o recursos podem:
  1. Enregistrar explicacions:  Movenote, Educreations (iPad), Lenson create (iPad i Android) i altres aplicacions.
  2. Preparar el treball de vídeos de manera autònoma: Edpuzzle, VideoAnt, Videonot.es i altres aplicacions.
  3. Preparar materials per a la posada en comú del treball autònom a l'aula: Kahoot, Mentimeter, Google Forms.
Per tal de posar en pràctica aquesta creació de materials i/o recursos didàctics, a continuació exposo una experiència viscuda a classe. Tot i que aquesta vivència va ser executada en un àmbit universitari, és totalment extrapolable a primària. Per parelles vam triar un d'aquests programes i un contingut específic de primària a treballar. Nosaltres vam escollir el Lesson create. Vam elaborar un vídeo sobre les notes musicals.



Com a mestres hem de poder tenir recursos i conèixer diferents estratègies digitals per poder oferir als nostres alumnes materials diversos i rics. Per aquest motiu, penso que és molt interessant investigar dins la xarxa per poder trobar noves apps i materials per poder millorar la qualitat de les nostres intervencions a l’aula.

jueves, 20 de abril de 2017

Repositoris i recursos digitals per a l’aprenentatge

Hola a Tothom! Ja tornem a ser per aquí! Avui parlarem dels repositoris i els recursos digitals per l'aprenentatge. Aquests repositoris normalment sorgeixen davant el problema de la massificació i desbordament de recursos i/o informació en la xarxa. Quan fem una cerca a la xarxa vers una temàtica en concret trobem una sèrie d'entrades (app, llocs, blocs, etc.) que intenten donar resposta a allò que nosaltres hem buscat. Això comporta que "perdem" estona en entrar en aquestes pàgines i anem analitzant els diferents recursos digitals segons les necessitats que els infants destinataris presentin. Per tal que aquesta despesa de temps sigui més petita i s'augmenti la funcionalitat de la cerca, davant aquesta massificació hi ha pàgines web i/o altres llocs en línia on es presenten un recull de materials. Pel que fa als recursos educatius a primària, si com a mestres busquem a la xarxa algun recurs a la xarxa, ens sortiran una sèrie de links o enllaços que són una mostra de massificació d'informació. Cadascuna d'aquestes webs té un munt de recursos en la mateixa web. Com a eina per a l'escola, crear un repositori de centre (de recursos) pot ser un bon moment on l'escola vagi assumint un cert rol de dinamitzadora de les TIC. Fer un recull de recursos que pugui ser interessant per a l'escola (i fora) on davant una necessitat pugui ser útil, penso que és una bona iniciativa com a mestres per tal de compartir recursos de forma ràpida per tal d'afavorir que el paradigma educatiu pugui anar canviant.
Com a treball de classe, el passat vint d'abril vam haver de pensar (en petits grups) de quina manera classificar i ordenar la informació si creéssim un repositori. Tot i que aquesta experiència està emmarcada en l'àmbit universitari, es podria traslladar perfectament a una aula de primària. Al darrere d'això hi ha un tema molt interessant per treballar a primària: l'organització, la informació, connectivisme (competència transversal), etc. En primer lloc vam pensar en quin format voldríem fer el repositori i sobre quin tem: Quins recursos digitals útils per a l'escola volem "ordenar"?, ho ordenarem per edats, per continguts?, quin serà el seu accés? Aquests són els passos que vam seguir:

  1. Quins camps d'informació volem "guardar" que siguin útils a l'escola (7, 8 camps...).
  2. Anar fent el "joc" de com ho buscarem (la mestra de música que està preparant alguna cosa per fer la festa de St. Jordi). Què podria buscar aquesta mestra en la "nostra" base de dades?
  3. Algun caps que d'aquestes pàgina web parli de festes tradicionals (si parlem de st. Jordi...). Que tot sorgeixi d'una necessitat.
  4. Font d'informació per fer la fitxa, registre, és tafanejar "recursos educatius" i veure exemples.
  5. Com ho fem? Quins recursos per poder fer la consulta i crear la nostra organització (buscar el recurs més idoni per fer-ho: un bloc, document de text Drive, full de càlcul Drive, etc.)

A continuació mostrem la nostra proposta de repositori, un seguit de recursos vers el tema de Sant Jordi realitzats en un full de càlcul de Google que es podria compartir amb la resta de professorat del centre per tal que tot hi poguessin tenir accés i es poguessin beneficar de l'organització de la informació escollida: