lunes, 30 de enero de 2017

La societat digital i l'alfabetització digital

L’aprenentatge i les TIC en el context de la societat digital 

Actualment, vivim en una societat on aprenem constantment, aprenem en 360 graus, set dies a la setmana / vint-i-quatre hores (7x24). Avui dia estem envoltats d'un aprenentatge invisible, aquell aprenentatge que assolim i/o interioritzem sense ser conscients. Sempre estem aprenent quan menys ens ho esperem (veient la televisió, per missatges de whatsapp, etc.). Tanmateix, no només aprenem en un context educatiu, sinó que hi ha altres factors i contextos externs que actuen com a agents d’aprenentatge i comunicació que estimulen i afavoreixen el nostre creixement personal i el nostre aprenentatge. Des de l'escola ens hem de plantejar què és el que necessiten els infants per entendre aquestes situacions (situacions de la televisió, etc.) i oferir-los-hi espais i/o entorns rics per tal que puguin aprendre de forma autònoma i significativa. L'escola ha de poder fer aquesta crítica constructiva per tal de poder canviar el seu paradigma educatiu i poder oferir una educació significativa i de qualitat cap als seus alumnes. Els infants han de ser autors i protagonistes del seu propi procés d'aprenentatge, construint coneixements funcionals i ferms que els puguin ajudar a entendre el món i la societat que els envolta. Tal com explicita i qüestiona Cristóbal Cobo: “¿La educación actual es la mejor que podemos tener hoy?”. L'educació dels infants d'avui dia hauria de tenir una visió antropocèntrica, on l'infant fos el centre del seu aprenentatge. Així doncs, aquest aprenentatge hauria de ser bidireccional, del mestre cap a l'alumne i de l'alumne cap al mestre, ensenyant als infants a fer-se preguntes i no a repetir respostes.


Tal com exposa Cobo (2010) en aquest vídeo adjuntat, com a professionals de l'educació, hem de plantejar-nos com el sistema educatiu formal ajuda als infants a poder aprendre, a poder desenvolupar-se en tota la seva singularitat i dimensions personals.


(Vídeo extret de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=9E_BH00dkJk) 

Al llarg dels anys, la societat ha anat patint una sèrie d'esdeveniments, èpoques o revolucions que han anat marcant les nostres maneres de fer, pensar i actuar causant un canvi en la nostra escala de valors i en la nostra qualitat de vida. La societat actual és fruit d'una revolució cultural iniciada en l'època agrària. En aquest moment històric, la humanitat va passar de ser nòmades a sedentaris, van descobrir l'agricultura i la ramaderia, la confecció de teixits, la cuina, etc. Cal reflexionar sobre la importància de l'evolució humana soferta en aquest període temporal, ja que aquests successos van propiciar que es realitzés un canvi en la manera de viure de tota la humanitat, realitzant canvis importants en el món i augmentat la qualitat de vida de les persones. La segona revolució important que cal destacar va ser la revolució industrial. En aquest moment històric, la màquina de vapor i altres maquinàries i/o invents contemporanis de l'època, van fer néixer una gran revolució social. Aquells invents van fer canviar la concepció de la humanitat sobre alguns aspectes (desplaçament, comerç, fabricacions, etc.), evolucionant cap a una qualitat de vida més elevada. Per finalitzar, cal esmentar una de les grans revolucions que, avui dia, seguim sent influenciats: la revolució digital. Cap a finals el segle XX, aquesta revolució va promoure la creació de la codificació, del sistema binari (0 i 1), codificant i digitalitzant aspectes com sons o colors. Davant aquesta evolució tecnològica, es va poder traslladar a internet una informació digital a l'abast de tothom. Actualment, seguim en una era digital, on la tecnologia cada vegada avança més ràpidament. En el context digital actual, podem passar a nombres (nombres, música, etc.) sense perdre qualitat, ampliant, disminuint o duplicant aquests termes digitals sense perdre qualitat ni informació. Cal destacar l'evolució descrita en aquestes paraules, on l'ésser humà va anar creixent i transformant-se fins a la humanitat contemporània. El fet de digitalitzar la nostra vida va ser tan important com l'evolució que va fer l'home quan va dir "no anem a caçar".

Actualment, aquesta revolució digital ha arribat a les nostres aules. Les noves tecnologies ja es fan notar de forma rellevant a les escoles, aprofitant-se dels seus avantatges. Tanmateix, cal esmentar el gran procés de digitalització que hem sofert al llarg dels darrers anys. La memòria tecnològica de la humanitat s'ha digitalitzat en menys de deu anys. Les dades indiquen que la transició analògica-digital està a punt d'acabar, deixant pas per complet a la tecnologia digital. En els nostres dies, hem arribat a un punt en què es genera una quantitat d'informació que supera la capacitat física d'emmagatzemar-la. Aquesta bretxa implicarà decidir quina informació s'emmagatzema i quina hem d'eliminar (Cobo, 2010). Així doncs, davant aquesta gran massa d'informació, la humanitat ha de poder discernir i aprendre com accedir a tota aquesta informació i com emprar-la. No obstant això, la tecnologia o la informació digital no és l'únic aspecte social que està canviant. L'educació també ha anat acompanyant a aquesta evolució humana durant milers d'anys. El recorregut històric explicitat anteriorment, el que pretén és situar al lector en la gran evolució intrínseca que ha sofert la humanitat i com, la tecnologia i l'educació, han anat caminant durant la història.

Després de fer una mirada cap al passat, tornat a l'actualitat contemporània, cal ressaltar la importància d'aprendre de les evolucions socials que hem sofert i veure-les com a processos de creixement i aprenentatge humà. Avui ens trobem en una societat  on cada cop l'aprenentatge és major. En l'antiguitat, l'escolaritat no era obligatòria, i molts infants havien de deixar l'escola per ajudar econòmicament a les seves famílies, aprenent un ofici de per vida i específic. Actualment, la societat treballadora busca a persones resilients, flexibles i que es puguin adaptar a diferents càrrecs. L'educació actual demana molt més aprenentatge per al futur laboral (tenim més informació, hem d'aprendre més). Així doncs, podríem qualificar la societat actual com a complexa, deixant entreveure les seves propietats emergents que no fan referència a la suma de les parts. Un exemple extrapolat d'aquesta societat complexa seria l'organització "social" dels formiguers.

Per finalitzar, cal remarcar la importància de la (r)evolució que ha de fer la comunitat educativa (i la societat en general), per realitzar un canvi de paradigma educatiu. L'escola no pot seguir sent com en el segle XIX i XX, ja que el context i les necessitats socials han anat canviant. Així doncs, el coneixement i les maneres d'aprendre també han sofert un canvi important que, les escoles, haurien d'incorporar. Educar consisteix a adquirir coneixements, criteris, recursos i estratègies de forma significativa i autònoma per tal  desenvolupar-se en la societat actual i futura. Avui dia, els infants tenen al seu abast mitjans de comunicació diversos on poder anar a buscar la informació que ells desitgen i poder créixer en el seu procés d'aprenentatge. Tal com explicita Àvila (2017) en el seu article digital "La societat digital com a societat de l'aprenentatge", vivim en una societat en què podem triar d'informar-nos tenint en compte la diversitat i varietat de mitjans i/o canals de comunicació, creant una «bombolla informativa» al nostre voltant. Com a educadors, hem de poder veure aquesta era digital com un moment d'aprenentatge humà, un moment de creixement exponencial de la societat i del coneixement.

Fonts consultades:
Cobo, C. (2011). Debats d’educació fundació Jaume Bofill. Aprenentatge invisible: aprenent en 3D, 360˚ i 7/24. Recuperat a: http://www.fbofill.cat/sites/default/files/539.pdf
TEDx Talks. (2010). TEDxLaguna - Cristobal Cobo - Aprendizaje invisible: ¿Cómo aprender a pesar de la escuela? Recuperat a: https://www.youtube.com/watch?v=9E_BH00dkJk
Àvila, X. (2011). XARXa i EDUcació.Reflexions sobre educació, TIC i mitjans de comunicació. Recuperat a: http://xarxedu.blogspot.com.es/2017/01/la-societat-digital-com-societat-de.html